دهه‌ها وابستگی اروپا به حمایت نظامی آمریکا، اختلافات بر سر تأمین مالی هزینه‌های دفاعی و ابهام در مورد نقش بازدارندگی هسته‌ای فرانسه نشان می‌دهد پر کردن خلأ ناشی از توقف کمک‌های نظامی واشنگتن به اوکراین برای اتحادیه اروپا کار ساده‌ای نخواهد بود.

فشار ترامپ کارساز شد اروپا سر کیسه را شل کرد / موافقت اروپایی‌ها با افزایش بودجه دفاعی
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

قدس؛با وجود این، رهبران اروپایی روز پنجشنبه بر سر افزایش هزینه‌های دفاعی و ادامه حمایت از اوکراین در جهانی که با تغییر خط‌مشی آمریکا تحت رهبری دونالد ترامپ دگرگون شده، توافق کردند. به گزارش یورونیوز، نشست دفاعی سران اتحادیه اروپا در بروکسل در حالی برگزار شد که نگرانی‌ها درباره احتمال حمله روسیه به یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا پس از جنگ در اوکراین افزایش یافته است. همچنین این باور تقویت شده که اروپا دیگر نمی‌تواند روی حمایت نظامی آمریکا حساب باز کند.

آنتونیو کوستا، رئیس شورای اروپا که ریاست این نشست را برعهده داشت، به خبرنگاران گفت: «امروز نشان دادیم که اتحادیه اروپا در حال قد علم کردن در برابر چالش‌هاست، در حال ساختن اروپایی با توان دفاعی قوی‌تر است و در کنار اوکراین می‌ایستد».

رهبران اتحادیه اروپا از پیشنهادهای کمیسیون اروپا که این هفته ارائه شد، استقبال کردند. این پیشنهادها شامل انعطاف‌پذیری مالی بیشتر برای هزینه‌کردهای دفاعی و همچنین امکان استقراض مشترک تا سقف ۱۵۰ میلیارد یورو برای وام‌دهی به دولت‌های عضو به منظور تقویت نیروهای نظامی‌شان است.

در بیانیه‌ای مشترک که تمامی ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا بر آن توافق کردند، از وزرای مربوط خواسته شده این پیشنهادها را با فوریت و دقت مورد بررسی قرار دهند.

دونالد توسک، نخست‌وزیر لهستان در نشست ویژه دفاعی بروکسل اظهار کرد: «اروپا باید این چالش و این رقابت تسلیحاتی را بپذیرد و باید در آن پیروز شود». رهبران اتحادیه اروپا حمایت خود از اوکراین را اعلام کردند؛ اما این بیانیه بدون مشارکت ویکتور اوربان، نخست‌وزیر ملی‌گرای مجارستان که از متحدان ترامپ به شمار می‌رود و روابط نزدیکی با مسکو برقرار کرده، به تصویب رسید.

در این بیانیه ۲۶رهبر دیگر اتحادیه اروپا تأکید کردند که هیچ مذاکره‌ای درباره اوکراین نباید بدون حضور خود اوکراین انجام شود. همچنین بر تداوم ارائه کمک به این کشور متعهد شدند.

بر اساس گزارش ناتو، واشنگتن در سال ۲۰۲۴ میلادی بیش از

۴۰ درصد کمک‌های نظامی به اوکراین را تأمین کرده است. بخشی از این کمک‌ها برای اروپا قابل جایگزینی نیست. با این حال، برخی رهبران همچنان امیدوارند که دست‌کم در اظهارات علنی خود بتوانند واشنگتن را به ادامه حمایت از اوکراین ترغیب کنند.

اولاف شولتس، صدراعظم آلمان بیان کرد: «ما باید با ذهنی خونسرد و هوشمندانه مطمئن شویم که حمایت آمریکا در ماه‌ها و سال‌های آینده نیز تضمین شده باشد؛ چرا که اوکراین برای دفاع از خود به این حمایت نیاز دارد».

امانوئل مکرون اعلام کرد رهبران اتحادیه اروپا از درخواست زلنسکی برای حمایت از ایده آتش‌بس میان نیروهای روسیه و اوکراین در هوا و دریا پشتیبانی کرده‌اند. زلنسکی به رهبران اتحادیه اروپا گفت چنین آتش‌بسی فرصتی برای آزمایش اراده مسکو در پایان دادن به جنگ سه ‌ساله خود خواهد بود.

امانوئل مکرون پیش‌تر اعلام کرده بود که فرانسه آماده است درباره گسترش چتر حمایتی زرادخانه هسته‌ای خود برای شرکای اروپایی گفت‌وگو کند.

این پیشنهاد با واکنش‌های مثبت؛ اما محتاطانه‌ای مواجه شد. برخی مانند هیتاناس ناوسدا، رئیس‌جمهور لیتوانی گفتند «چنین چتر هسته‌ای، بازدارندگی بسیار جدی در برابر روسیه خواهد بود». لهستان نیز این ایده را شایسته بررسی دانست، در حالی که برخی دیگر؛ از جمله مقامات جمهوری چک، بر ضرورت حفظ نقش ایالات متحده در امنیت اروپا تأکید کردند.

دونالد ترامپ پیش‌تر اعلام کرده بود اروپا باید مسئولیت بیشتری را در قبال امنیت خود بپذیرد. روز پنجشنبه، او درباره تعهد آمریکا به دفاع از متحدان ناتو ابراز تردید کرد و گفت اگر این کشورها هزینه کافی برای دفاع خود را نپردازند، او نیز از آن‌ها حمایت نخواهد کرد.

چرخش سیاست ترامپ از حمایت قاطع آمریکا از اوکراین به موضعی سازش‌گرایانه‌تر در قبال مسکو، نگرانی عمیقی را میان رهبران اروپایی برانگیخته است. آن‌ها روسیه را بزرگ‌ترین تهدید امنیتی خود می‌دانند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha