برخی رسانه‌های عربی در روزهای گذشته از تشکیل نیروی دریایی مشترک خلیج‌فارس با محوریت ایران و عضویت عربستان، امارات و عمان خبرداده‌اند.

گفت‌وگوی کارشناسی قدس درباره تشکیل نیروی دریایی مشترک خلیج فارس با حضور ایران/ امنیت خلیج فارس، پیوست مهم همگرایی

به گزارش قدس آنلاین، رایزنی‌های این کشورها با هماهنگی چین با هدف تضمین امنیت دریانوردی در خلیج فارس آغاز شده و این اقدام  با هدف تضمین تقویت امنیت دریانوردی  بین کشورهای  منطقه انجام خواهد شد.

دکتر غلامحسین یوسفی کارشناس ارشد ژئوپلتیک در گفت‌وگو با خبرنگار ما گفت : تشکیل یک نیروی دریایی مشترک حتی میان کشورهایی که از لحاظ سیاسی، فرهنگی، اقتصادی، همکاری نظامی و اشتراکات دفاعی با یکدیگر دارای ویژگی‌های مشترک هستند نیز به سختی امکان پذیر

خواهد بود.

نیروی دریایی مشترک، ایده آل و راهبردی است

دکتر غلامحسین یوسفی تصریح کرد: تشکیل یک نیروی دریایی مشترک، هدفی راهبردی و ایده‌آل در منطقه خلیج فارس خواهد بود، اما دسترسی به آن سخت و در کوتاه مدت، امکان پذیر نیست. وی افزود: با توجه به اینکه تمام کشورهای عضو اتحادیه اروپا دارای اقتصاد و پول مشترک در بین خود هستند، اما تا امروز نتوانسته‌اند یک نیروی مشترک نظامی میان خود ایجاد کنند.

ائتلاف‌های فرامنطقه‌ای محکوم به شکست

این کارشناس ارشد مسائل بین‌الملل درباره اعلام خبر تشکیل نیروی دریایی مشترک میان ایران و کشورهای منطقه گفت: این خبر را قطری‌ها روز گذشته اعلام کردند و در اصل، هدف از بازگو کردن این خبر، ناظر بر اعلام خروج امارات متحده عربی از ائتلاف «قدرت دریایی متحد» بود. ائتلاف قدرت دریایی متحد، به رهبری آمریکا در سال ۲۰۰۱ به منظور مقابله با دزدی‌های دریایی و تروریسم در دریای مدیترانه و خلیج فارس تشکیل شد و تا قبل از خروج امارات ۳۴ عضوداشت. این در حالی است که در دوماه گذشته اماراتی‌ها خروج خود را از این ائتلاف اعلام کرده بودند.غلامحسین یوسفی در ادامه افزود: پس از پیروزی انقلاب تا امروز هر ائتلافی که در منطقه بدون حضور جمهوری اسلامی ایران شکل گرفته، به شکست منجر شده است و امروز نیز هرگونه اتحاد دریایی که در منطقه خلیج فارس توسط قدرت‌های فرامنطقه‌ای شکل بگیرد و هدایت شود، محکوم به شکست خواهد بود. وی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده امنیت منطقه تنها با همکاری و مشارکت جمعی کشورهای منطقه تأمین می‌شود.وی با اشاره به تست موشک راهبردی خرمشهرگفت: برای نخستین بار بود که کشورهای عربی از جمله عربستان از شلیک این موشک ابراز نگرانی نکردند و این نشان داد اعتماد میان کشورهای منطقه ایجاد شده و این یک نقطه امیدی است که در ذیل سیاست خارجی منطقه‌ای دولت سیزدهم بین کشورهای منطقه شکل گرفته است. امنیتی که با حضور کشورهای منطقه در خلیج فارس شکل بگیرد، درون‌زا و ثبات‌بخش خواهد بود.برخی تشکیل نیروی دریایی مشترک میان جمهوری اسلامی ایران و سه کشور عربستان، امارات و عمان را در چارچوب توافق اخیر ایران و عربستان مطرح می‌کنند تا اگر چنین امری شکل نگرفت، توافقات راهبردی دولت سیزدهم با عربستان که کلید حل بحران‌ها و منازعات مختلف منطقه است را ناموفق نشان دهند. وی در پایان تصریح کرد: اما اگر به این باور برسیم کشورهای منطقه بتوانند نیروی دریایی مشترک تشکیل دهند، به هدفی راهبردی و ایده‌آل در منطقه خلیج فارس دست خواهیم یافت.

خبرنگار: حسینی

منبع: روزنامه قدس

برچسب‌ها

پخش زنده

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.